مقالات
حجم مصرف آب در سال ۲۰۰۰ معادل ۴۴۳۰ کیلومتر مکعب بوده است، در حالی که افزایش قابل توجهی در تقاضای آب معادل ۵۲۴۰ کیلومتر مکعب در سال تا سال ۲۰۲۵ پیش بینی میشود(۱).
در مقایسه با این افزایش تقاضای آب، حجم کل آب بازیافتی نسبتا کم است…
کشور ایراندر کمربند خشک دنیا واقع شده و در طول تاریخ با مشکل کم آبی مواجه بوده است. تغییرات اقلیمی بوجودآمده در اثر گرمایش زمین طی چند دهه اخیرو برداشت بیرویه از منابع آب در دسترس، مزید بر علت شده تا ایران را با خطر جدی کمبود آب مواجه کند(Zarepour Moshiziو همکاران2222). مطابق بررسیهای انجام شده،در سالهای گذشته تاثیر تغیرات اقلیمی و خشکسالی درجنوب ایران بیشتر از سایر مناطق کشوربوده است و همکاران (Mansouri Daneshvarو همکاران2212)
بنابراین مدیریت مصرف آبو استفاده از پساب در صنایع در این مناطق به صورت یک ضرورت در آمده است(Charkhestani و همکاران2212). تخلیه فاضالب های تولیدی ناشی از مصارف شهری و صنعتی منجر به تخریب محیط بیولوژیک و تغییر اکولوژیک آنها میشود.
چکیده مقاله:
مدیریت زنجیره تأمین پایدار، تعاملات بین ابعاد اقتصادی، زیست محیطی و اجتماعی را در برمی گیرد این پژوهش، مدل ریاضی برنامه ریزی خطی طراحی زنجیره تأمین آب آب شیرین کن اسمز معکوس برای بهینه سازی ارزش فعلی خالص هز ینه های سرمایه گذاری و بهره برداری کارخانه های آب شیرین کن، خطوط لوله انتقال آب و هزینه های زیست محیطی برای افق زمانی را معرفی می کند هزینه های زیست محیطی شامل هزینه های مالیاتی ناشی از تولید گاز گلخانه ای CO2 و هزینه های زیست محیطی رقیق سازی پساب قبل از ورود به دریا است. مدل برای مطالعه موردی زنجیره تأمین آب آب شیرین کن اسمز معوکس پنج شهر در استان هرمزگان در افق زمانی 20 ساله پس از کدگذاری در نرم افزار متلب حل شده است. سهم هزینه بخش های زنجیره تأمین آب آب شیرین کن دربندرعباس با احتساب هزینه های زیست محیطی برحسب دلار آمریکا در مترمکعب آب شیرین و درصد شامل هزینه کل زنجیره تأمین۰/۵۳۳۴ (۱۰۰درصد)، کارخانه آب شیرین کن۰/۳۶۴۰ (۶۸/۲۴درصد)، خط انتقال۰/۰۴۵۸(۸/۵۹درصد)، مالیات دی اکسید کربن۰/۰۸۸۵(۱۶/۵۹درصد) و رقیق سازی پساب۰/۰۳۵۱(۶/۵۸درصد)است.هرچه هزینه رقیق سازی پساب بیشتر شود تأثیرات زیست محیطی بیشتر کاهش می یابد و برعکس. همچنین با کاهش، مصرف انرژی سوخت های فسیلی در آب شیرین کن ها مقدار گاز CO2کاهش می یابد. برنامه ریزان منابع آب می توانند از مدل ریاضی ارائه شده و نتایج این پژوهش برای گسترش ظرفیت آب شیرین کن استفاده کنند.
چکیده مقاله:
امروزه با توجه به گسترش سریع فعالیتهای کشاورزی و صنعتی و روند نزولی بارش در مناطق خشک و نیمه خشک جهان از جمله ایران، سفره های زیرزمینی و منابع آب زیرزمینی آسیب های فراوانی دیده است.
بر این اساس، عوامل مذکور باعث افت چشمگیر سطح آب سفره ها و کاهش کیفیت این منابع طبیعی شده است. استفاده از رواناب ها به عنوان منبعی برای تغذیه مصنوعی سفره های زیرزمینی می تواند به عنوان رویکردی برای حفظ منابع آب زیرزمینی دیده شود. با این حال، با توجه به ماهیت گران پروژه های تغذیه مصنوعی، انتخاب محل تغذیه مناسب بسیار مهم است (Kalantariو همکاران،2212.)
از طرفی استفاده از روشهای سنتی مکانیابی امری زمانبر و همراه با خطا خواهد بود، به همین خاطر استفاده از روشهای نوین مکانیابی امری ضروری و اجتناب ناپذیر است.